Etableringsbidrag ska stärka juniora forskare – 26 får finansiering
Forte delar ut drygt 89 miljoner kronor till 26 juniora forskare som ansökt i årets utlysning av etableringsbidrag. Bidraget ska stärka karriärutvecklingen för forskare i början av sina karriärer samt främja forskarmobilitet.
Flexibel bidragsform
Det är andra gången Forte utlyser etableringsbidrag. Bidragsformen erbjuder juniora forskare en möjlighet att driva ett eget forskningsprojekt på upp till tre år, och ersätter de tidigare bidragen för nationell och internationell postdok. Forskare kan anpassa såväl budget som aktivitetsgrad i projektet, dock minst 50 procent av heltid, och bidraget kan sökas för två eller tre år.
– Denna flexibla bidragsform har vi utformat så att forskare ska kunna kombinera bidraget med deltagande i andra projekt, med undervisning eller annat arbete. Finansieringen får dock enbart användas för att finansiera det sökta projektet säger enhetschef Dag Hervieu, som ansvarat för utlysningen i år.
Projekten kan genomföras vid en svensk organisation eller lärosäte, eller hos en organisation i ett annat land och inom ramen för de beviljade ansökningarna kommer det att finnas samarbeten med Storbritannien, USA, Australien och Danmark.
Alla beviljade projekt
I utlysningen av etableringsbidrag som omfattar Fortes övergripande områden: hälsa, arbetsliv och välfärd, beviljade Forte drygt 89 miljoner kronor till 26 forskningsprojekt. Projekten rör bland annat psykisk ohälsa bland barn och unga, socialtjänstens arbete med våldsutövare, ojämlika arbetsvillkor och flexiblare anställningsformer.
Se en fullständig lista på alla beviljade ansökningar i utlysningen Etableringsbidrag 2024.